Това е услуга, която се извършва от обучени специалисти в областта на подологията. Той се различава от козметичния педикюр с това че се обработват проблеми по краката като гъбички, мазоли, неправилен растеж на ноктите и големи натрупвания по ходилата.

 

Много са проблемите с които се занимава педикюристът, но при наличие на проблем той може само да ги поддържа, а при лечение да се работи съвместно с лекар. Има състояния на краката, при които се налага системно лечение плюс системна поддръжка посрдством педикюр.

 

Най-често срещаните проблеми са гъбички по ноктите. Тях задължително лекуваме съвместно с лекари-дерматолози и педикюр, който подготвя ежемесечно ноктите за съответното лечение, а при проблеми като мазоли, впити нокти и дебели участъци от кожата се поддържат непрекъснато от педикюристи, за да могат клиентите да нямат болка и да не изпитват дискомфорт във всекидневието си.

 

Проблемите по краката водят до изменения на цялата скелетна система/структура. Може да те боли главата, а да не знаеш, че проблемът ти тръгва още от краката. Поради всички тези причини трябва да се довериш на специалист, за да може да се свали анамнеза и да се види как да се помогне да ходим без болка и дискомфорт във всекидневието си.

 

Но педикюристът разпознава проблема и помага, но не лекува. За лечението си има лекари.